info@romlidforlag.se    076 -099 61 83

Carl Johan Gardell, Brottsplats Gotland: mord, andra brott och skandaler 1920-2015
Maldes den försvunne bonden Sven Sjögren ner i en köttkvarn och processades till djurfoder på en minkfarm? Varför placerades det torterade paret Liljegrens kroppar på en plats där kvarlevorna skulle upptäckas inom kort? Hur kunde en lärare förgripa sig på klassens småpojkar i tio års tid utan att någon reagerade? Varför iscensattes en olaglig brottsprovokation på Wisby hotell?

Bakom den gotländska sommaridyllen skymtar också ekonomisk brottslighet. Sparbanksdirektören Iwan Bergenstierna stal cirka 50 miljoner i vår tids penningvärde. Den respekterade Bo Pettersson var teknisk chef på Gotlandsbolaget från 70-talet tills bubblan brast 2003. På sitt hemliga schweiziska nummerkonto fanns över 20 miljoner kronor som företag betalat i mutor. . 

I Brottsplats Gotland redogör författaren för ett dussin brutala mord samt ett stort antal andra brott och skandaler som inträffat under de senaste hundra åren. Många av händelserna har fallit i glömska, men alla väckte en enorm uppståndelse i samtiden. 









Carl Johan Gardell, Klaras gåta (första kapitlet finns att läsa här)
I ”Klaras gåta” söker Carl Johan Gardell förstå sin mor som levde i självvald isolering på en gotländsk bondgård.

”Från det lokala lyfter han blicken och vidgar perspektivet med inflikade händelser av politisk, ekonomisk, religiös och social art som fått återverkningar på ön. Resultatet är en fascinerande kombination av forskning och folkligt berättande.” (Inger Hammar i Gotlands Allehanda)

”Klaras gåta är en krönika i flera olika lager. Det första handlar om hans egen uppväxt, vad som format honom och de runt omkring honom. Det andra handlar om Martebo socken, dess invånare och verksamheter under mer än etthundra år. Det tredje handlar om Gotland, en avsides och efterbliven trakt som förvandlas från småbruksbygd till ett turistanpassat Sommarland. Det fjärde lagret handlar om den svenska kulturhistorien under ett sekel präglat av omfattande politisk förändring; industrialiseringen av bondesverige och den efterföljande urbaniseringen med Gotland som exempel.” (Calle Flogman i Tidningen Kulturen)









Carl Johan Gardell, 
Fallet Engeström: mannen som plundrade det svenska kulturarvet
Arkeologen Ragnar Engeström stal som en skata under hela sitt 62-åriga liv. Den första kuppen genomförde han i 13-årsåldern på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Från 1971 till 1996 var han anställd på Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar (RAGU). Som respekterad tjänsteman kunde han stjäla antikviteter i kyrkor samt på bibliotek, museer och myntkabinett över hela landet. Vid flera tillfällen iscensatte han fejkade inbrott i syfte att lura försäkringsbolagen på belopp i mångmiljonklassen.

Som ägare till ett av de mest exklusiva medeltidshusen i Visby var Engeström en man som stod högt över alla misstankar. De som visste höll god min i elakt spel. Kultursektorns insiderbrottslingar är - särskilt om de sitter på höga chefspositioner - mycket svåra att avslöja. I ett par avslutande kapitel vidgas perspektivet och författaren diskuterar bland annat hur stöldsäkerheten kan förbättras i framtiden.

Boken är slutsåld på förlaget.




KONTAKT

Romlid Förlag AB
c/o Romlid
Artillerigatan 16b
752 37 Uppsala

Tel. 076 -099 61 83
info@romlidforlag.se