infoo@oromlidforlag.se    073 -097 41 62

"Klaras gåta"


I mer än 30 år låg Klara i tt mörklagt rum på en gotländsk bondgård. Hon hade själv valt att isolera sig som ett alternativ till självmord. I tonåren ville hon utbilda sig men fick inte. Hon hade en fästman men han dög inte. Istället blev hon bortgift med Einar, den man som föräldrarna valt ut.
Författaren Carl Johan Gardell är Klaras och Einars son. I boken berättar han om sin uppväxt på gården och försöker förstå de omständigheter som formade Klaras liv.
Klaras gåta handlar också om 1900-talet. Det var en omvälvande tid då det gotländska bondesamhället gick under och ersattes av ett turistanpassat Sommarland.
Alla samhällsomvandlingar utlöset identitetskriser. En del vinner och andra förlorar. Klara blev till slut en vinnare. Efter Einars död bröt hon upp från gården och flyttade till Visby. Där försonades hon med sitt öde och accepterade sin son.

"Fallet Engeström. Mannen som plundrade det svenska kulturarvet"


Arkeologen Ragnar Engeström stal som en skata under hela sitt 62-åriga liv. Den första kuppen genomförde han i 13-årsåldern på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Från 1971 till 1996 var han anställd på Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar (RAGU). Som respekterad tjänsteman kunde han stjäla antikviteter i kyrkor samt på bibliotek, museer och myntkabinett över hela landet. Vid flera tillfällen iscensatte han fejkade inbrott i syfte att lura försäkringsbolagen på belopp i mångmiljonklassen.
Som ägare till ett av de mest exklusiva medeltidshusen i Visby var  Engeström en man som stod högt över alla misstankar. De som visste höll god min i elakt spel. Kultursektorns insiderbrottslingar är - särskilt om de sitter på höga chefspositioner - mycket svåra att avslöja. I ett par avslutande kapitel vidgas perspektivet och författaren diskuterar bland annat hur stöldsäkerheten kan förbättras i framtiden.

Boksignering på Wessmans bokhandel i Visby. Eftersom den så kallade IB-agenten Donald Forsberg hade polisanmält "Fallet Engeström" ett par dagar tidigare kom det massvis med folk till bokhandeln.

KONTAKT

Romlid Förlag AB
c/o Romlid
Artillerigatan 16b
752 37 Uppsala

Tel. 073 097 41 62
infoo@oromlidforlag.se

BÖCKER

  

RECENSION

I 33 år låg Uppsalaförfattaren Carl Johan Gardells mamma Klara i sin säng i ett mörklagt rum. Nu har han skrivit en bok om hennes både märkliga och sorgliga öde på en gotländsk bondgård...